1. Datorita calitatilor nutritive ale laptelui matern, un pui de iepure isi dubleaza greutatea in primele 6 zile de la nastere.
Asta reprezinta o crestere foarte rapida, daca facem comparatie cu alte specii.
Un purcel isi va dubla volumul in 14 zile, un vitel in 47 zile, iar un nou nascut al speciei noastre in ... 160 de zile.
Dieta iepurelui consta ,in medie, din 40% lucerna sau fan si 60% cereale (ovaz, grau, orz , soia, etc), ceea ce reprezinta o alimentatie simpla si nepretentioasa raportat la cantitatile de carne si alte produse obtinute.
Practic, putem spune ca iepurii cresc din “nimic” si produc totusi cea mai sanatoasa carne.
2. In trecut, iepurii erau transportati pe corabii si eliberati (in vederea inmultirii) pe insule de pe rutele marine intens circulate.
Neexistand pradatori, iepurii se inmulteau exploziv .
Ulterior, erau vanati si introdusi in meniu de catre marinarii care acostau pe insulele respective.
3. In 1859 o singura pereche de iepuri a fost adusa din Europa si eliberata in tinutulVictoria de pe continentul Australia .
Intr-un interval de 30 de ani, urmasii acelei perechi numarau deja aproximativ 20 de milioane de capete.
In secolul XX iepurii au coplesit intregul continent australian prin prolificitatea lor.
Guvernul australian a ajuns pana acolo incat sa trimita armata impotriva lor.
Nu a fost evitate nici armele biologice.
In 1950 oamenii de stiinta australieni au introdus in mod intentionat in mediul insulei un virus care decima in mod expres iepurii.
Daca la inceput virusul a facut ravagii, dupa cativa ani si-a incetinit evolutia iar in cele din urma si-a pierdut aproape total efectul.
4. La ora actuala, Franta este cel mai mare producator si consumator de carne de iepure.
In Ungaria exista crescatorii de iepuri care produc peste 10.000 de capete pe an, majoritatea fiind exportati in Italia.
Tinand cont de cresterea accelerata a numarului oamenilor pe planeta si de faptul ca suprafata terestra ramane aceiasi iar resursele de hrana sunt in scadere , concluzionam ca specia iepureasca ca avea un rol din ce in ce mai important in alimentatia omului.
In secolul XX, carnea de iepure a fost principala marfa exportata de catre China.
5. Desi iepurele a fost domesticit de catre om in urma cu doar 6.000 de ani, exista indicii care atesta faptul ca omenirea se hraneste cu carne de iepure cam din anul 15.000 i.e.n.
De-a lungul timpului, specia s-a transformat mereu conform cerintelor omului.
Iepurii de ferma din zilele noastre sunt diferiti de iepuri de casa .
Ei reprezinta o rase distincta, fiind reprodusi selectiv.
Liniile lor genetice sunt selectate atent cu ajutorul programelor de calculator de peste 15 de ani.
S-a ajuns astfel in situatia in care organismele iepurilor de ferma au un procent din ce in ce mai mare de carne si din ce in ce mai mic de oase.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: mirea11marian
Mesaj:
mirea11marian
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.